JUSTÍCIA: Iniciátorom hromadnej pripomienky sa nepáči novela zákona o advokácii

06.08.2012 Bratislava

Bratislava 6. augusta (TASR) - Novela zákona o advokácii z dielne ministerstva spravodlivosti obmedzuje prístup k advokátskemu povolaniu. Tvrdia to iniciátori hromadnej pripomienky k zákonu, ktorým prekážajú sprísňujúce ustanovenia.

"Účelom našej hromadnej pripomienky je upozorniť na viaceré ustanovenia návrhu novely, ktoré bez legitímneho dôvodu obmedzujú prístup k výkonu advokátskeho povolania," napísali iniciátori Ondrej Dostál, Juraj Petrovič, Michal Drotován, Pavel Nechala a Peter Gonda. Prekáža im najmä predĺženie praxe advokátskeho koncipienta. Pripomenuli, že do roku 2011 existoval inštitút justičných čakateľov, ktorý budúcich sudcov a prokurátorov pripravoval na povolanie. Táto prax trvala tri roky, teda rovnako ako súčasná dĺžka praxe advokátskych koncipientov. Návrh ministerstva spravodlivosti predpokladá predĺženie praxe advokátskeho koncipienta na päť rokov.

Iniciátorom pripomienky ďalej prekáža, že novela zákona chce zrušiť započítavania inej právnej praxe do praxe advokátskeho koncipienta, nepáči sa im obmedzenie počtu koncipientov na jedného advokáta na troch a podmienka, že koncipientov môže zamestnávať len advokát s najmenej päťročnou praxou.
 

Vyberte región